Megújuló energia vagy büntetés

A megújuló energia terjesztése követelmény

Uniós büntetés a kevésbé zöldeknek? Az Európai Bizottság megelégelte, hogy csak pár Uniós ország tesz erőfeszítéseket a megújuló energia irányába, ezért komolyabb szankciók bevezetése várható.

megujulo

Van ugyanis egy irányelv, mely szerint 2030-ra az Unió összesített energiatermelésében minimum 27% legyen a megújuló energia. Bizonyos országok, pl. Németország, Dánia, Csehország jelentős lépéseket tettek és komoly eredményeket értek el az energiatermelés zöldítésében, míg vannak, akik szinte semmit sem tesznek a cél elérése érdekében.

Mi is írtunk róla, hogy Németországban a napelem energiatermelése milyen jelentős arányt ért el.
Magyarországon a napelem szinte kizárólag uniós pályázatok segítségével terjed, folyamatosan változó, és utólagosan csökkentett támogatással, így a lemaradásunk sajnos nagyon nagy és egyre inkább nő.

Maros Sefcovic, az Energia Unió alelnöke megtartotta éves energetikai értékelését, melyben a magy cél elérése érdekében javasol drasztikusabb szankciót. Javaslata szerint azok az országok, melyek feltűnően alacsony szintet vállalnak vagy a vállalásukat nem teljesítik, “büntetést” kell, hogy fizessen egy közös kasszába.
Ebből a pénzből később a megújuló energia terjesztését támogatják. Tehát a megfelelő arányt teljesül, csak esetleg nem azokban az országokban, melyekben alacsony a szintje, hanem azokban, melyek úgyis többet tesznek érte.

Magyarországnak most azt kell eldöntenie, hogy az végre segíti-e a megújuló energiát vagy pénzt ad ahhoz, hogy más országokban terjedjen a zöld energiatermelés.
Melyik országot támogassuk? Magyarországot vagy Németországot?

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.