Megtérül a napelem?

A megtérülés mindig kiemelt helyen szerepel a napelemes beruházások kapcsán. A családok életében a lakás és autó vásárlás után a harmadik legnagyobb volumenű beruházás, ezért mindenképp tisztázni kell,hogy rövid és hosszú távon milyen pénzügyi előnyei vannak egy napelemes beruházásnak.

Beszéljenek a számok!

A példa kedvéért a lakosság körében legelterjedtebb befektetési formával, a bankbetéttel hasonlítjuk össze a napelemes beruházást.

Banki lekötés esetén:

2 000 000 forint, 1 éves lekötés, EBKM:4,25 % (forrás: http://www.bankmonitor.hu)

  • Lejárati összeg: 2 085 476 Ft
  • Adózott összeg: 2 066 671 Ft
  • Nettó kamat: 66 671 Ft

Napelemes beruházás esetén:

2 000 000 forint, 3,5 kWp napelemes rendszer kulcsrakész kivitelezéssel és áramszolgáltatói engedélyeztetéssel:

  • Az éves várható energiatermelés: 4200 kWh (optimális elhelyezés esetén)
  • Az éves várható hozam: 189 000 Ft (optimális elhelyezés esetén)

Ezen egyszerű számítás végeredménye az, hogy a napelemes rendszer évente 10,5 %-os hozamot termel évről évre folyamatosan. Ilyen magas hozamú befektetési lehetőség, amely mindenki számára elérhető, régóta nem volt a piacon!

Hogyan számolja el nekünk az áramszolgáltató?

Az áramszolgáltatókat törvényben kötelezték, hogy a háztartási méretű kiserőművek hálózatra csatlakozását kötelesek engedélyezni és a megtermelt energiát átvenni. Háztartási méretű kiserőműnek minősül a maximum 50 kW névleges teljesítményű erőmű, amely lehet nap-, szél-, víz- vagy egyéb biodízel vagy szerves hulladék felhasználásával működő erőmű.
Az áramszolgáltatók az úgynevezett szaldós elszámolást biztosítják a HMKE létesítők számára. Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató egy módosított hálózati szerződést köt a fogyasztóval. Ezek után a villanyszámla azonnal 0-ra csökken! A leolvasás egy év múlva történik, amikor csak a termelt és a fogyasztott energia különbségét kell megtérítenünk. Célszerű akkora termelésre méretezni a napelemes rendszerünket, amennyit el is fogyasztunk egy évben. Így az eddigi fogyasztásunkat teljes mértékben megtakaríthatjuk évről évre!

Érdemes több villamos energiát termelni, mint amennyit elfogyasztok?

A válasz: nem. Mégpedig azért, mert a többlettermelés esetén a szolgáltató már csak az áram díját téríti meg, a hálózat használati díjat pedig levonja. Ezen felül, a túltermelt energia adóalapot képez, azaz ebből adózni kell.

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.