Föld alatt tárolt Nap-, víz- és szélenergia helyettesítheti a tüzelőanyagokat

A Stanford és a Berkeley kutatói megoldást találtak a nap-, víz- és a szélenergia hatékony tárolására.

A Stanford és a Berkeley kutatói megoldást találtak a nap-, víz- és a szélenergia hatékony tárolására. A fosszilis tüzelőanyagokat helyettesítő rendszer megbízható és olcsó nemzeti elektromos hálózatot eredményezhet.

A tetőterekben a nyári melegben összegyűjtött napenergiát a talajban vagy sziklákban tárolnák, és a téli fűtési szezonban használnák fel. Az olcsó energiatöbbletből magas energiafogyasztásnál árcsökkentő hatású jeget készítenének.

Az energiatöbbletet a nap- és vízerőműveket működtető, energiatermelő rendszerek támogatására is felhasználnák. A közművek üzemeltetői a csúcsidőben történő fogyasztás csökkenésére ösztönző intézkedéseket hoznának.

A hidrogént szintén tárolásra használnák. A csúcsidőn kívüli energiatöbbletből hoznák létre, üzemanyagcellában tárolnák, és egyes járműveket működtetnének vele.

Ha az elképzelés valósággá válik, az Egyesült Államokban lényegében minden a napból, vízből és szélből kinyert elektromosságon alapul majd: autók, vonatok, buszok, hűtés, fűtés. Nem lesz szükség szénre, természetes gázokra, bioüzemanyagokra, atomerőművekre és az elektromosságot tároló óriási „elemfarmokra.” Drasztikusan csökkenne az évi 65 ezer amerikai haláláért felelős légszennyeződés, 2050-re gyakorlatilag az egész ország „bezöldülne.”

image1

A többi céghez hasonlóan honlapunkon az Ön kényelme és a böngészési élmény fokozása céljából anonim cookie-kat használunk, amelyhez Ön az oldal használatával hozzájárul. További tudnivalókat az adatvédelmi nyilatkozatban olvashat.